Chcesz zrobić dobre schabowe? Wybierz ten kawałek mięsa

Dodano:
Kotlet schabowy (zdj. restauracyjne) Źródło: Wikimedia Commons / Silar
Kupienie dobrego mięsa na kotlety to połowa sukcesu. Jeśli chcesz, żeby schabowe zachwycały smakiem, zacznij od wyboru mięsa.

Kotlety schabowe, jak sama nazwa mówi, przyrządza się ze schabu. Ich jednak smak znacząco się różni, w zależności od tego, z jakiej części schabu pochodzi. Eksperci z portalu Prześlij Przepis doradzają, że najlepsze jest mięso, które znajduje się pomiędzy szynką a karczkiem.

„Schab po stronie szynki będzie zdecydowanie bardziej różowy i jednolity. Jednak to ten od strony karczku będzie soczystszy i delikatniejszy po przyrządzeniu. Przerosty znajdujące się w każdym kawałku powodują, że mięso nie będzie musiało być długo moczone w wybranej marynacie. Poproście zatem o część karkową, która będzie miała widoczne białe paski” – doradza Sylwia Kazimierczuk, kulinarna ekspertka.

Co zrobić, żeby mięso było kruche?

Jeśli nie udało nam się kupić upatrzonego kawałka schabu, nie ma co się przejmować. Mięso na kotlety zmięknie, jeśli nasączymy je alkoholem wysokoprocentowym – niewielką ilością rumu lub wódki. Po 2 godzinach będzie bardziej kruche i łatwiej da się rozbić, a alkohol podczas smażenia wyparuje.

Marynowanie mięsa

Schab będzie bardziej miękki, jeśli przed zrobieniem kotletów zamarynujesz mięso. Sposobów jest kilka.

  • Można wymoczyć je w mleku z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli przez ok. 2-3 godziny. Tak przygotowane kotlety będą miękkie i idealne będą nadawać się do smażenia.
  • Kolejny sposób to użycie do marynaty z maślanki i soku z cytryny. Pomaga, zwłaszcza gdy mięso jest włókniste i twarde. Dzięki tej marynacie wiązania kolagenowe zaczną rozpuszczać się i mięknąć.
  • Dla podniesienia walorów smakowych można zamarynować mięso w ketchupie wymieszanym z musztardą. Ocet zawarty w tych w obu produktach zmiękczy też strukturę mięsa.

Wypróbuj przepis

Przepis: Kotlety schabowe moczone w mleku

Kotlety schabowe moczone w mleku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • Składniki:
  • Zalewa:
  • 0.5 l mleka 3.2 proc.
  • 4 średnie cebule
  • 5 kotletów schabowych
  • Panierka:
  • 3 jajka
  • przyprawa warzywna
  • 1,5 szkl bułki tartej
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mięsoKotlety schabowe należy umyć, lekko rozbić. Mleko wlać do garnka, cebule obrać i pokroić w pióra wrzucić do garnka z mlekiem i dodać kotlety. Odstawić na całą noc do lodówki.
  2. Usmaż mięsoNa patelni trzeba rozgrzać olej. Schabowe wyciągnąć z zalewy i panierować je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Źródło: Prześlij Przepis
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...